Ballong och hink test:

 

Detta test handlar om ideomotoriska rörelser. Klientens inre upplevelse skapar en fysisk reaktion, en del svarar mer än andra beroende på hur ”verklig” klienten kan omsätta denna i sin inre upplevelse. Du behöver visa vad du förväntar dig att en klient eller publik skall utföra genom att demonstrera de olika momenten som finns med.

Terapeut: Ställ dig och titta rakt fram med armarna sträckt rakt framåt, så här (visa).

Terapeut: Vänd vänster hand så handflatan riktas uppåt, och höger handflata nedåt, så här (visa).

Terapeut: Jättebra, blunda … nu undrar jag om du vill tillåta dig att gå in i en upplevelse på ett lekfullt sätt. I så fall så lev dig in det precis som jag kommer att berätta för dig. Om du gör det så kommer det kanske att överraska dig vad som kommer att hända. Håll dina ögon stängda tills jag ber er öppna dem, nyckeln ligger i att känna in dig i denna upplevelse.

(Ca 80% av klienterna går direkt in i en loop, 20% öppnar ögonen och bryter ert kontrakt. Gör om testet tills klien- ten tillåter sig glida in i en hypnotisk loop)

Terapeut: Föreställ dig att du håller en väldigt tung stålhink i vänster hand, föreställ dig att jag lägger stora stenar i stålhinken, upplev att det bara blir tyngre och tyngre.

(Fyll på med förslag som förstärker tyngden. När du kan uppleva någon synlig reaktion så går du vi- dare till den andra armen).

Terapeut: Samtidigt som hinken blir tyngre och tyngre så föreställ dig att jag knyter ett rep med en gigantiskt luftballong runt din högra handled. Denna luftballong drar med sig din högra handled med en otrolig dragningskraft upp mot himmeln, upplev hur denna gigantiska luftballong drar med sig din högra hand uppåt, känn det 

(glöm ej att berömma och uppmuntra deltagarna)

Samtidigt föreställ dig att vänster hand blir tyngre och tyngre, jag lägger i flera tunga stenar i stålhinken, den blir bara tyngre och tyngre. Samtidigt som luftballongen dra höger handen högre och högre upp mot himmeln, lättare och lättare, högre och högre uppåt.

(Fortsätt att suggerera tills önskat resultat finns. Hinken skall kännas tyngre och tyngre och luftballongen skall dra med sig högra handleden högre och högre uppåt och kännas lättare.)

Terapeut: Håll kvar dina armar i den position de befinner sig i och öppna dina ögon.

(Det är väldigt övertygande för en klient att uppleva detta fenomen då det sker något utanför deras kontroll. Samtidigt får du en indikation på ifall klienten håller sin del av ert kontrakt eller inte)