En blixtinduktion är egentligen den enklaste av dem alla, den kräver dock lite mod, auktoritet och självförtroende. Induktionen innehåller moment som kan vara utmanade för en oerfaren terapeut, det finns nästan alltid en rädsla av att misslyckas som stoppar de flesta från att använda denna effektiva induktionsvariant. Induktionen kräver din snabbhet för att den innehåller ett överraskningsmoment som också kräver din timing. Detta moment kan innehålla flera delar just för att skapa förvirring. 

Handdrop induktionen innehåller ögonfokusering, andning och en fysisk aktivitet. Klienten ombeds att utföra tre saker samtidigt och i denna aktivitet kommer terapeuten att lossa ett överraskningsmoment. Det är här timingen kommer in i bilden därför den kallas blixtinduktion. Det är en snabb induktion för både klient som terapeut när den utförs rätt. 

90% av alla nyblivna terapeuter är inte tillräckligt snabba vilket gör att timingen blir därefter. Det är i de flesta fall en rädsla för att inta en auktoritär position som skrämmer dom. Deras avsaknad av självförtroende är inte uppbyggd än vilket ofta ger en framtoning av osäkerhet. 

Sedan är kontraktet även här en viktig del av induktionsförloppet. Om både infriar sin del av kontraktet så kan det bara gå en väg. Om du som terapeut leverera efter boken men klienten avvikar från sin del av kontraktet så är det inte ditt fel. Men som sagt vill klienten inte dansa så blir det ingen dans. Det är upp till klienten och dennes relation till sin rädsla. Deras förståelse av förloppet och klientens tillit till dig som terapeut.

• Ögonblicksinduktionen är en väldig kraftfull induktionsmetod, som överskriften säger så sker induktionen med blixtens hastighet för klienten såsom terapeuten.

• Induktionen är väldigt lätt att utföra samtidigt som den kan skrämma nya hypnoterapeuter med lågt självförtroende. 

• Den kräver att terapeuten vågar vara hjärtligt aggressiv och kan hålla ett intensivt tempo.

• Induktionen bygger på en oväntad signal, i de flesta fall använder man ordet ”SOV” som ett trigger ord.

• Triggerordet kräver att terapeuten ögonblickligen håller klienten fokuserad genom att massivt överbelasta klientens sinne genom att suggerera. 

•Induktionen kräver fördjupning för att hålla klienten fokuserad i sin inre upplevelse. Terapeuten kan lägga sin hand på klientens huvud och med lätta rörelser och förslag få klienten att släppa nackens muskler.

Kontraktet

• Hypnos är en underbar upplevelse och om du följer mina anvisningar kommer du att uppleva ett underbart hypnotisk tillstånd. Vill du tillåta dig att följa mina anvisningar…? 

• Vill du tillåta dig att på ordet sov att stänga dina ögon och följa med ned och in i en underbar djup hypnotisk avslappning…?

(Om klienten är ärlig och har svarat ja, kan inget annat än ditt självförtroende, dålig timing och tempo hindra dig från att lyckas.)

Induktionsmetod 1 (Eight words induction / handdrop)

• Be att få lägga din vänstra hand på klientens högra axel. (För klientens säkerhet behöver du ibland fånga en klient som kan ramla ihop)

• Be klienten att lägga sin högra hand i din högra hand. 

• Be klienten om att titta på ditt öga, eller mellan dina ögon. 

• Var beredd på att med din högra hand lägga din hand på klienten panna. (Med lätta rörelser roterande eller från sida till sida suggereras att nackens muskler släpper mer och mer)

• Förbered dig på att släppa triggerordet ”SOV” oväntat och snabbt och i samma sekund dra bort din hand med blixtens hastighet. Kan du släppa ditt triggerord på toppen av deras inandning får du ännu större effekt.

• Förbered dig på att överbelasta klientens medvetna sinne genom att prata intensivt. Du kan använda dig av dubbelbinds som denna ”ju mer avslappnad du blir desto djupare kommer du att gå och ju djupare du går desto mer avslappnad kommer du att bli”. Var beredd på att upprepa denna fras om och om igen

• Förbered dig på att prata med tempo, lossa klientens nackmuskler försiktigt genom lätta rörelser och suggerera. Viktigt är att ha frågat om det är ok att få lägga din hand mot dennes panna och visa gärna hur du kommer att vrida genom att lägga din hand på deras panna och vrid deras nacke lätt.

 

Induktionsförloppet

Terapeut: Redo att uppleva detta fantastiska hypnotiska stadie? 

Klient: Ja

terapeut: Då kör vi!

Terapeut: ”Titta på mitt öga … pressa min hand… SOV!!!” (Som terapeut skall vi leta efter rätt ögonblick att leverera vårt överraskningsmoment, helst på toppen av klientens inandning. Uppmaning till klienten om att pressa hårdare och hårdare samtidigt som de fokuserar på ditt öga. Ordet sov får lite mer ljudstyrka, handen dras bort med blixtens hastighet samtidigt som triggerordet sov levereras. Var beredd på att lägga din högre hand på klientens panna)

Terapeut: (suggerera) Tillåt dig att släppa allt samtidigt som du går djupare och djupare. Längre in i denna underbara avslappning, djupare och djupare. För ju djupare du går desto mer avslappnad blir du och ju mer avslappnad du blir desto djupare går du. Djupare och djupare, mer avslappnad, släpp allt samtidigt som du går djupare och djupare. 

(När du känner att nackens muskler har släppt och klientens närmast känns som en lealös disktrasa så har klienten släppt greppet och du har vunnit klientens tillit. Man skulle kunna säga ju mer klienten släpper nackens muskulatur desto djupare kommer de att gå)

Fördjupa tills du känner att klienten har lämnar över nackens muskler till dig och det kan vara en god idé att lägga till lite mer fördjupning.

Terapeut: Strax kommer jag att be dig om att försöka öppna dina ögon. För varje gång du hör mig säga ordet SOV så stäng dina ögon instinktivt och tillåt dig att följa med ännu djupare än gången innan. För varje gång du hör mig säga ordet SOV så stäng dina ögon med blixtens hastighet och gå ännu djupare än gången innan, Säg Mm om det är ok?

(Ju mer du förankrar, upprepar och fördjupar med ordet sov, ju mer kommer det undermedvetna sinnet att lära sig kopplingen till ordet sov. Fem till tio gångar av denna typ av fördjupning kan fördjupa en klient massivt. Kom ihåg att det undermedvetna sinnet är en miljon gånger starkare än det medvetna sinnet. När det är inlärt så måste det utföras, dvs lagen om betingning. Faktum är att du kan skapa dessa betingningar lite här och var. Exempelvis kan det vara en god idé att i slutet av en session lägga in ett kontrakt på ordet sov. Det underlättar vid nästkommande session att snabbt ta sig tillbaka till detta hypnotiska stadie) 

Sedan kommer Arons skala in i bilden för att testa klientens mottaglighet, du kan läsa mer om Arons skala här!