Ögonkatalepsi:

 

Vad innebär det att vara emotionellt fokuserad? När en klient lever sin in i ett förslag exempelvis att känna en tendens av tyngd i ögonlocken, så är klienten fokuserat på eller i en känsla. Att fokusera på något som innehåller någon form av emotionell stimuli är i min värld ofta lättare och inte sällan starkare. Men egentligen handlar det om klientens representationssystem. En del är visuella och genom att be klienten att fokusera på en inre bild kan klienten läsa sitt fokus där, speciellt om bilden innehåller någon form av emotionell stimuli. ”Upplev ditt barndomshem och ju mer du upplever det, ju mer kan du känna in känslor som har anknytning till det”.

Ögonkatalepsi. 

Terapeut: Samtidigt som du kan tillåta dig gå ännu djupare på det sätt som är rätt för dig så föreställ dig nu att dina ögonlock får en tendens av tyngd, känn att de nu blir avslappnade och tunga. 

Slappna av i varje muskel runt ögonen, så avslappnade och så tunga på det sätt som du kan. 

När du känner en tendens av tyngd så kan du säga Mm….(Invänta klienten.) 

Terapeut: Jättebra, så länge du håller kvar denna tyngd, känner den så kan du helt enkelt inte öppna dina ögon, så jag vill be dig att du håller fast vid känslan denna tyngd, så som du upplever det och gör sedan försök öppna dem samtidigt som du känner denna tyngd!

(Suggerera: ju mer du försöker öppna dem, ju tyngre blir de och ju tyngre de blir, ju svårare blir det att öppna dem. Om klienten skulle öppna sina ögon så har de brutit kontraktet om att följa dina anvisningar. Kom ihåg att klienten misslyckas aldrig och genomför testet igen tills klienten lyckas. ”Jättebra, låt oss göra det igen och denna gång så håll fokus på den tendens av tyngd du känner i dina ögonlock”. Fortsätt sedan)

Terapeut: Jättebra, slappna av i dina ögonlock nu samtidigt som du kan låta din utandning bli lite längre och långsammare. Låt varje utandning göra att du går ännu djupare inåt, på ditt sätt. Låt denna avslappning flöda genom hela din kropp från toppen av huvudet ända ned till tårna.